Carpacio din piept de rață
aprilie 18, 2022Breaking news!
mai 14, 2022Salată cu mușchi de vită
Salată cu mușchi de vită
Mușchi de vită, roșii cherry, morcov, salată verde mixtă, ulei de măsline, condimente
La „OK” te hrăneşti sănătos!
Spui mușchi, spui proteine. Spui mușchi de vită, spui proteine. Nu-s oare prea multe proteine? Fie ele şi de calitatea întâi, ce e prea mult strică, nu aşa se zice? Mai mult decât atât, dacă luăm în considerare “frica ancestrală” a românilor legată de proteine, e posibil să ne dispară pofta de vită la fel de rapid pe cât ai spune “antricot vită Wagyu”!
Dar chiar ne e frică de proteine?
Iată o întrebare pe cât de stupidă pe atât de reală!
De ce reală? Pentru că din păcate mă confrunt cu această problemă destul de des: foarte mulţi tineri (dar mai ales părinţii lor) vin la sală cu ideea preconcepută că proteinele reprezintă ceva rău; De ce stupidă? Pentru că este absurd să ne fie frică de carne, brânză, ouă, lapte, peşte, acestea fiind alimente foarte bogate în proteine.
Bine, ştim de unde vine această “nebuloasă nutriţională”: de la confuzia dintre concentratele proteice şi alte… suplimente, eufemistic vorbind. Nu intrăm acum în detalii, discuţia ar fi mult prea pătimaşă, tensionată şi probabil redundantă. Mai ales că a venit căldura, s-au deschis terasele și a “dispărut” coviduțul.
Proteinele au multe, foarte multe funcţii în organismul nostru. Am putea să le împărţim în două grupe, principale şi secundare, dar am greşi profund. Sau am putea să le enumerăm pe toate, să le explicăm succint şi am termina mult după ce românii vor fi ales alți doar trei sute de parlamentari!
Proteinele îndeplinesc însă două funcţii majore, fiind nutrienţii principali responsabili cu creşterea şi refacerea structurilor organismului uman. O, refacerea structurilor, această Fata Morgana a tuturor atleţilor, babelor de la parter și managerilor companiilor de stat!
Totodată VIAŢA nu este posibilă fără existenţa proteinelor, ele reprezentând peste 50% din masa uscată a organismelor vii;
Apoi, reacţiile chimice desfăşurate în organism sunt posibile doar datorită proteinelor;
Şi o funcţie de sezon, care va aprinde multe “beculeţe”: anticorpii care apără organismul împotriva unor virusuri sau bacterii, sunt de origine proteică. Cu alte cuvinte, chiar dacă, repet, coronavirus nu mai e (sic!), proteinele vă apără și de restul gripelor, răcelilor și asteniilor de primăvară.
Articol de: Prof Alin Paius, antrenor de fitness
Mai 2022