Insula
februarie 15, 2025Shaorma de vită
martie 14, 20254 martie, Ziua Internațională de Conștientizare a Infecției cu HPV
4 martie, Ziua Internațională de Conștientizare a Infecției cu HPV
Anual, în România, peste 1.500 de femei mor din cauza cancerului de col uterin și circa 3.400 sunt diagnosticate cu această boală.
România se află, din păcate, printre ţările europene cu cele mai ridicate rate de incidenţă şi mortalitate din cauza acestui tip de cancer.
Marți, 4 martie, de Ziua Internațională de Conștientizare a Infecției cu HPV, doi parlamentari au depus la Parlament un proiect care prevede gratuitate pentru vaccinul împotriva HPV la fete și băieți cu vârste între 11 și 26 ani. În prezent, gratuitatea este asigurată pentru persoanele cu vârste între 11 și 18 ani.
Cel mai recent chestionar realizat de U-Report România la care au participat câteva sute de respondenți, arată că, deși majoritatea adolescenților și tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani sunt conștienți de existența HPV (papilomavirusul uman) dar și de vaccinul preventiv disponibil, există încă numeroase bariere și provocări care împiedică vaccinarea în rândul acestora.
HPV este un virus comun care se transmite ușor și poate duce la diverse tipuri de cancer, inclusiv cancerul de col uterin. Așa cum am spus, România are cele mai ridicate niveluri de incidență și mortalitate prin cancer de col uterin din UE: incidența este de 2,5 ori mai mare decât media europeană și rata mortalității este de peste patru ori mai mare.
În România, începând cu decembrie 2023, vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Național de Imunizare și poate fi efectuată de către medicul de familie. Repet, în acest moment, vaccinul este gratuit pentru fetele și băieții cu vârste cuprinse între 11-18 ani și 50% rambursate pentru femeile cu vârsta de peste 19 ani.
N.B. Salut inițiativa Digi24 care a considerat această informație atât de importantă încât atunci când accesezi site-ul o poți găsi printre primele lor rânduri.
Articol de: Anna Hodobet
Martie 2025