Kentucky chicken
iunie 15, 2022
Antricot vită de Uruguay cu cartofi noi și sos de piper verde
iulie 14, 2022

Chiar si acum..

O fi târziu?

Până în anul 2050 vom fi peste 9 miliarde de fiinţe umane pe planetă. Acum suntem foarte, foarte aproape de opt miliarde. Puteți verifica pe https://populationmatters.org/
Cercetările arată că dacă vom continua să ne bazăm pe utilizarea resurselor fosile, exploatarea până la epuizare a acestora va duce la o creștere a temperaturii medii chiar și de 10 grade Celsius, total nesustenabil pentru viaţă așa cum o știm acum. Un exemplu grăitor regăsim în India: în luna mai 2016 a fost înregistrat un record absolut de temperatură, de 51 de grade Celsius, în orasul Phalodi, din nordul Indiei, o zonă foarte populată. Efectele au fost foarte grave – câteva sute de decese din cauza caniculei în doar câteva zile, zeci de mii de oameni mutaţi din zonă, terenuri agricole devastate de secetă în nu mai puţin de 13 state indiene. Între timp, alte câteva țări de pe mai multe continente au experimentat temperaturi de peste 51 grade Celsius!
O temperatură cu 10 grade Celsius mai mare (deci de peste 60 de grade Celsius!) este de neimaginat pentru supraviețuirea omului. Modelele care au prognozat încălzirea la începutul anilor 2000 s-au dovedit corecte, chiar cu atât s-a încălzit clima. Uraganele devin mai frecvente si periculoase. Recoltele agricole sunt grav afectate. Valurile de căldură devin tot mai mortale. Avem valuri de secetă. Nu e ușor de acceptat ideea că societatea bazată pe utilizarea cărbunilor, petrolului şi gazelor naturale e de vină pentru încălzirea globală, care anunţă efecte dezastruoase din cauza schimbărilor climatice. Practic, suntem într-o situaţie contradictorie: toatã lumea înţelege cât de gravă e poluarea, dar nu ne putem închipui lumea fără poluare. Şi nici nu prea suntem dispuşi să facem concesii în privinţa asta. Iar Greta Thunberg e prea mică pentru o cauză atât de mare (și de profitabilă pentru unii). Dar cel puțin ea încearcă, ceea ce nu pot spune despre noi, ceilalți!
Aproape toţi oamenii de stiinţă implicaţi în studierea încălzirii globale și a influenţei poluării umane sunt de acord că încălzirea globală nu mai poate fi oprită, iar obiectivul de a rămâne în limita unei creșteri de numai 2 grade Celsius a temperaturii globale e din ce în ce mai puţin fezabil.
Așa încât, dacă societatea actuală nu se schimbă extrem de rapid, trebuie să acceptăm noua realitate – suntem obligaţi să ne pregătim pentru o adaptare dureroasă la o nouă eră, pe care eventualii urmaşi o vor caracteriza foarte simplu: epoca în care civilizaţia umană a fost pe picior de dispariţie chiar când visa să plece spre stele…

Articol de: Ana Hodobet
Iulie 2022

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *