Interviu dl Marius Statescu – Imo Office

OPEN Brezoi
august 17, 2021
Moment umilitor…
septembrie 15, 2021

Interviu dl Marius Statescu – Imo Office

Marius, ești de 17 ani prezent in piața imobiliară vâlceană. Cum apreciezi actualul moment?
Cred ca este un moment de maturitate a pieței imobiliare din România, in general. Sunt multe contradicții și reacții vehemente din partea unora, dar la o privire rece, pe cifre, suntem într-o piață echilibrată, unde prețurile sunt in concordanță cu veniturile medii ale românilor și cu apetitul acestora de a cumpăra proprietăți.

Mulți spun ca prețurile incep sa urce spre ceea ce s-a intâmplat in 2008, cand piața s-a prăbușit…
Deși pentru mulți este dificil să iși cumpere o locuintă, cred că suntem mult mai echilibrați la nivel general. In vârful de piață din 2008, prețul/mp util in Rm.Vâlcea echivala cu 4 salarii medii. Acum, in 2021, prețul/mp util echivalează cu 2 salarii medii. Pe de altă parte au crescut economiile multor familii și asta influențează posibilitatea de cumpărare fără credit sau cu un credit mai scăzut.

Se spune ca Râmnicu-Vâlcea are un profil de oraș scump raportat la dezvoltarea lui. De ce există această percepție?
Percepția este mult expusă de către oameni ce nu sunt participanți in piață, nu sunt nici vânzatori, nici cumpărători, ci doar comentatori. In general se compară extremele, in sensul ca nu poți să cumperi 3 camere in centru având salariul minim. Just, așa este, nu poți, dar trebuie să admitem după 30 de ani de economie de piață, că societatea este segmentată. Cu salariu minim te straduiești sa cumperi la periferie, iar cu salariu sau venit foarte mare cumperi o casă in centru. Aceasta este societatea in care trăim și s-a dovedit una viabilă de-a lungul istoriei.

Ce tip de cumpărători avem in Valcea?
Noi îi segmentăm din mai multe perspective dar importat ca informație este că avem cumpărători din zonă ce iși obțin veniturile tot în zonă, cumpărători ce iși obțin partial sau total veniturile în alte zone geografice și cumpărători ce vin din alte zone total, Vâlcea submontană devenind in ultimii ani o țintă de mutare pentru cei din sudul tării mai ales, cu un interes crescut pe sectorul terenurilor și caselor.

De ce crezi că avem acest flux de oameni din alte zone, de ce vin aici să cumpere?
Vâlcea este judetul cu cea mai mare speranță de viață din România, este statistică pură. Zona are factori naturali foarte buni, iar dacă partea financiară este stabilă și oamenii nu mai sunt legați fizic de locul de muncă, atunci aceasta este decizia ințeleaptă, să te muți către o calitate a vieții mai bună. Ar fi ideal dacă autoritățile vâlcene ar potența această imagine cu o strategie coerentă de promovare, dar pană acum totul a fost haotic și subțire.

Cum ai caracteriza acest an, din perspectiva voastră?
Un an foarte bun, numărul de tranzacții din 2020 a fost deja depășit în septembrie 2021, iar piața a avut in acest an și multe tranzacții mari, mai ales cu terenuri pentru viitoare dezvoltări rezidențiale, comerciale și industruiale, tranzacții unde la o bună parte, am participat ca reprezentanți ai vânzătorului sau ai cumpărătorului.

Cum se încadrează in piață acest serviciu al vostru, de reprezentare a unei singure părti din tranzacție?
Pentru noi este un real succes și suntem fericiți că ceea ce credem că este foarte etic, are și un succes comercial. Mulți clienți sunt realmente bucuroși ca întâlnesc un astfel de serviciu ce le aduce o plusvaloare certă de timp, bani și lipsă de stres. Noi asigurăm tot procesul tranzacției, ca “ avocați” ai parții ce ne angajează și susținem clienții in tot ce înseamnă luarea unei decizii bune și punerea ei într-o forma juridică sigură.

Interviu realizat de:
Raul Baiasu
Septembrie 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *