Supă cremă de usturoi
mai 16, 2023
Roland Garros
iunie 14, 2023

Oua Benedict

Ouă Benedict
Pâine prăjită, 2 ouă poșate, prosciutto cotto, mix de salată verde, sos Cheddar

La OK te hrăneşti sănătos!

Colesterol, clar!

Ouă. Ce ar mai fi de spus despre ele? Nu prea multe, nu?
– Se zice că ouăle cresc colesterolul din sânge. Greșit! S-au făcut studii pe tema asta și s-a demonstrat foarte clar că ouale nu cresc colesterolul la oameni. Într-adevar, gălbenușul, care este și cea mai valoroasă parte a oului, este bogat în colesterol, însă acest colesterol se află în compania unei alte grăsimi care îl impiedică să se depună pe artere.
Se zice ca ouăle se digeră greu. Greșit! Totul depinde de cât de proaspăt este oul și de modul în care a fost preparat. Cu cât oul este supus pregătirii termice o perioadă de timp mai mare, cu atât este mai greu de digerat. De aceea este indicat să consumați oul fiert moale deoarece acesta se digeră în întregime după 1-2 ore, în timp ce oul fiert tare sau omleta se digeră după 3 ore.
– Se mai zice ca ouale îngrașă. Greșit! Chiar dacă oul este un produs foarte hrănitor, el nu îngrașă. Oul, cu cele 13% proteine și 80 kcal este o adevarată comoară pentru o eventuală dietă. Deși cuvântul, v-am mai spus, îmi displace.
Oul reprezintă “proteina completă”. Adevărat de data asta! Ouale conțin proteină de înaltă calitate, nedepașite de niciun aliment și sunt recomandate tuturor persoanelor, atât adulților dar și (mai ales!) copiilor! Oul are ovalbumină – o proteină cu cea mai înaltă calitate ecologică, care nu este depășită de nicio alta proteină și care a fost luată drept etalon de către Organizația Mondială a Sănătății pentru că este cea mai echilibrată în aminoacizi esențiali și biodisponibilitate.
Și totuși, câte ouă putem mânca? Se considera sigur (chiar benefic pentru nivelul de colesterol) consumul a 8-10 ouă pe săptămână. Pentru persoanele care fac sport, consumul de oua poate fi și mai mare.
Poftă mare la ouă, neapărat cu ceapă verde!

Articol de: Prof. Alin Paius
Antrenor de fitness
Iunie 2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *