Cotlet Tomahawk
august 16, 2022
Dinozaurii printre noi
septembrie 15, 2022

Recensământ 2022

Recensământ 2022

Chiar eram curioasă cum\când se termină această adevărată “saga” a recensământului românesc de anul acesta. Chipurile a fost un succes, deși eu, mai sceptică de fel, parcă-mi vine greu să cred că sunt adevărate procentele alea. Mai ales că am câțiva prieteni care nu s-au recenzat.
Dar ce zice rezultatul, asta eram de fapt dornică să aflu. Și iată că o zice foarte bine domnul Vlad Mixich, pe care o să-l citez mai jos:

“Ce ne spun datele preliminare din recensământ:
> 1 din 5 români a ales să plece din România și trăiește astăzi în altă țară. Mi se pare o cifră mare, pierderea de resursă umană este imensă și e cel mai clar simptom al eșecului catastrofal al statului român.
> Populația rămasă în România este dramatic de îmbătrânită. Asta înseamnă că, în timpul vieților noastre, vom trece printr-o criză social-economică gravă: pur și simplu vor fi prea puțini oameni activi ca să poată susține plata pensiilor pentru cei retrași.

Interesant e că ambele fenomene s-au accentuat în timpul celor două decenii în care România a fost mai protejată militar și economic ca niciodată altcândva în istorie (dacă nu am fi fost în NATO și UE, probabil astăzi eram un stat complet eșuat). Ambele fenomene erau previzibile si prevenibile dacă clasa politică avea o strategie pe termen mediu-lung. Dacă erau interesați și de altceva decât de matrapazlâcuri fanariote și de certuri egolatre. Dacă piața publică era dominată mai puțin de nemernici mincinoși și de țațe insalubre, dacă scroafele și viermii nu reușeau să se urce pe masă.

Dar asta s-a întâmplat și astăzi drama devine vizibilă și în cifre.

România seamănă tot mai mult cu trandafirul acela din grădină pe care îl uzi zilnic cum trebuie, căruia îi pui îngrășământul cel mai bun, încerci pe cât posibil să-l și cureți, dar cu toate astea se încăpățânează și, ani în șir, nu vrea să înflorească. Și începi să bănuiești că problema e undeva mai adânc: fie solul nu-i suficient de fertil, fie la rădăcină e vreo boală, dar nu te lasă inima să-l abandonezi sau să-l scoți. Pentru că e trandafirul tău și îl iubești.”

Articol de: Ana Hodobetz
August 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *