Tigaia Marii
mai 16, 2021
Cascada Bigar
iunie 15, 2021

Retez

Retez

Gata, ştiu de ce se va opri pandemia asta în maxim două luni!
Gata, ştiu de ce nu va mai creşte incidenţa!
Gata, ştiu de ce scade chiar acum incidenţa!
Gata, ştiu de ce va merge vaccinarea ca pe roate!
Gata, ştiu de ce Şoşoacă are gura mare!
Toate cele de mai sus şi multe, multe altele datorită (sau pentru detractorii mei- din cauza) unui singur lucru: Retezul! Nu, nu retezul cuiva anume, ci „THE Retezul”, în general. Faci un Retez, se rezolvă toate!
Nu putem trăi fără retez. E pâinea şi sarea existenţei noastre.
Am o prietenă a cărei mamă a făcut Covid. Acum o lună. Grav. Foarte grav. Ambulanţă, spital, insuficienţă respiratorie, oxigen câteva săptămâni. Să ne înţelegem. Au fost zile în care prietena mea era disperată pentru că nu mai ştia nimic de ea. La spital era haos. Pacienţi cu mult peste paturile din dotare, maică-sa era pe oxigen şi nu putea să răspundă la telefon, doctorii şi asistentele nu răspundeau nici ei fiind un du-te vino continuu, repet, era dis-pe-ra-tă!
Sau cel puţin aşa am crezut atunci când am vorbit cu ea. Se pare că m-am înşelat profund.
Ce face prietena mea la două săptămâni după ce mama ei a ieşit din spital? Îi taie moţul ăluia mic, că tocmai a împlinit un anişor! Şi cum altfel decât cu vreo 20 de invitaţi într-un apartament cu trei camere, ca să se simtă lumea bine! Altfel sigur ar fi făcut la restaurant dacă autorităţile astea nenorocite ar fi permis. Cu toate neamurile, că-s rude multe în familie.
Să ne înţelegem. Maică-sa încă nu e bine. E în recuperare, încă nu şi-a revenit complet. Ia pastile zilnic şi e nevoită să facă anumite exerciţii. Zilnic.
Dar, cum spuneam, The Retezul e mult mai important. Cumătrul Gelu vine tocmai de la Brăila! Păi să nu-i arătăm noi ce înseamnă chef la olteni? Adică nu se putea fără de chef de chef! Ce dacă biserica română respinge acest obicei păgân, ce dacă există riscul ca “ăla micul” de numai un anişor să fie expus unor pericole grave, cumătrul Gelu vine tocmai de la Brăila! Şi, cum spuneam, Retezul e un “must” indiferent de contextul din exteriorul celor trei camere! Parcă văd şi parcă nu m-ar surprinde că o s-o invite şi pe maică-sa pe acolo. Numa’ un pic, cât să guste o friptură şi-o felie de tort.
Pentru că fără Retez, viaţa lu’ “ăla mic” e pustiu!
Gata, ştiu şi la ce paranghelie au avut nevoie chinezii de friptură de liliac!

Articol de Ana Hodobet
Mai 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *