Salată cu muşchi de vită
aprilie 15, 2021
Retez
mai 16, 2021

Tigaia Marii

Tigaia mării
Calamari, cozi de creveţi, midii, ceapă, roşii cherry, praz, sos Napoli, condimente

La “OK” te hrăneşti sănătos!

Cam târzior!

Începând cu fantastica lună martie, prima din cele trei ale anotimpului renaşterii, multe alte simţuri, dorinţe, năzuinţe, speranţe se trezesc în semenii noştri prea devreme stârniţi de potrivnica soartă din hibernarea iernii precedente.
„Şi acesta-i lucru rău, o să întrebaţi? Că numai bine, poate apucă şi ei să se vaccineze în timp util!”
Nu îndrăznesc aroganţa interogării sensului “în timp util” doar pentru că spaţiul mi-e limitat pe această pagină, mi s-a făcut cam foame iar turneul de sumo din luna mai e pe cale să înceapă.
Să revenim la Platon, însă.
Cum luna lui „Florar” se anunţă de bun augur, cu iminenta ridicare a multor restricţii considerate exagerate de către semenii pomeniţi anterior, multe Floricele şi Floricei se pregătesc de un sezon estival demenţial. Şi pentru asta, aţi ghicit, vin la sală! Şi de ce credeţi că vin la sală? Aţi ghicit din nou: să facă treabă! Pe ici, pe acolo, şi anume, în punctele esenţiale. Care nu-s deloc puţine, evident. Doar iarna a fost lungă şi austeră.
Dar nu comandaţi desert încă, cea mai fantasmagorică parte abia acum urmează. Şi anume – graba! Grabă, grabă şi iar grabă! Se doreşte eliminarea acelui “surplus” (deloc nesemnificativ, repet) în două luni, maxim trei! Asta când e semenul indulgent. Cu antrenorul, viaţa şi cariatidele lor scumpe.
N-am să insist asupra motivului pentru care partea aceasta cu “pret-a-porter în două luni la mare” e fantasmagorică. Indiferent că e Neagră, Mediterană, Egee sau Weddell. N-am să insist nici asupra fructelor de mare din reţeta de astăzi. Chiar şi cu grăsimile lor bune cu tot!
Am să insist însă asupra prazului. Pentru că apare atât de rar în reţetele contemporane, de zici că-i adus cu sacul prin tunelurile dacice de sub Bucegi de şerpaşii nepalezi.
Unul dintre simbolurile naţionale ale Tării Galilor, prazul reprezintă o sursă excelentă de vitamine A, K, C şi de fibre. Conține și un nivel important de azot ceea ce îl face un bun constructor și regenerator. Este totodată bogat în antioxidanţi, în special polifenoli. Iar dacă vă spun şi de folaţi, flavonoide, minerale sau că este un bun afrodiziac, sigur v-am dat pe spate! La propriu, după ce consumaţi!
Tigaia mării. Prazul. Vrednic este!

Articol de:
Prof. Alin Paius – antrenor de fitness

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *