Salată cu muşchi de vită

Dacă dragoste nu e, nimic nu e!
aprilie 15, 2021
Tigaia Marii
mai 16, 2021

Salată cu muşchi de vită

Salată cu muşchi de vită
Muşchi de vită, roşii cherry, morcov, salată verde mixtă, ulei de măsline, condimente

La OK te hrăneşti sănătos!

De ce salată? Aşa deodată?

De ce trebuie să fie salata aşa de complicată?
Când eram mic, dacă m-ai fi întrebat ce înseamnă “salată”, ţi-aş fi putut răspunde foarte repede şi simplu, în numai două moduri: salata este planta aceea cu frunze late care creşte pe lângă casa omului, si mai era salata făcută de mama, cu ceapă verde, oţet şi sare sau salata de roşii cu castraveţi şi ceapă. O combinaţie de legume, deci. Asta era tot.
Un D.E.X. din 1987 (editura Ştiinţifică si Enciclopedică) îmi dă dreptate prin definiţia dată salatei:
1. Plantă legumicolă erbacee din familia compozeelor, cu frunze mari si rotunde, comestibile; 2. Preparat culinar făcut din anumite legume fierte sau crude, cu adaos de oţet, zeamă de lămâie si untdelemn, care se serveşte ca aperitiv sau ca garnitură.
Salată de fructe = desert făcut din fructe crude, tăiate mărunt, amestecate cu zahăr si stropite cu rom, coniac sau vin.
După cum vedeţi, au mai adăugat şi salata de fructe, dar ea nu face subiectul discuţiei noastre, toată lumea ştie că fructele se mănâncă înainte de masă. Cu 30 minute înainte. Minim!
Să revenim, însă, la salata clasică. Era atât de simplu: Aveam friptură, proteine de cea mai înaltă calitate şi lângă ea salată, adică glucide cu indice glicemic mic – dintre cele mai indicate pentru noi toţi! De ce au complicat salata, de ce?
Iată în D.E.X.-ul recent (de după 2015) ce pasaj au adăugat la acelaşi, simplu cuvânt:
3. Mâncare rece preparată din legume crude sau fierte, uneori cu adaos de carne, ouă etc., servită, mai ales, ca aperitiv.
Spuneţi şi voi, era nevoie de aceasta „crudă” modificare? Şi ştiţi ce anume este cel mai nepotrivit la această definiţie: “etc.-ul”! Pentru că ne indică o infinitate de combinaţii care mai de care mai misterioase şi mai nesănătoase!
Noroc că cei de la O.K. au ales de data aceasta o combinaţie foarte reuşită: muşchiul de vită se încadrează perfect in „decorul” construit de salată, roşie şi morcov. Dacă aţi adăuga la această masă alcool aţi face o mică, mică eroare, dar ştiţi foarte bine că nimeni nu-i perfect. Nici măcar salatele contemporane.

Reportaj de: Prof. Alin Paius – antrenor de fitness
Aprilie 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *