Sorcova
ianuarie 14, 2025Tabouleh
Tabouleh
patrunjel, rosii, ceapa galbena, sare, sumac, bulgur, menta proaspata
La OK te hrăneşti sănătos!
Sumac
Articolul de astăzi este un teaser.
Ați auzit de arborele de sumac? Sumacul este considerat secretul aromelor orientale. Fructele sale de culoare roșie se comercializează uscate sau măcinate și au gust acrișor. Sumacul este înrudit cu caju și mango. Sumacul preferă clima subtropicală și temperată și crește în întreaga lume, inclusiv în diferite părți ale Mediteranei, Asiei și Africii.
Sumacul poate fi folosit la mixuri de condimente pe care urmează să le puneţi pe carnea – pui, miel, peşte, fructe de mare – ce urmează să fie friptă pe grătar sau preparată la cuptor, precum şi la sosurile pentru marinate. Poate fi presărat şi în tocăniţe cu carne sau legume, la supe sau dressing-uri pentru salate, unde poate fi un bun înlocuitor pentru lămâie sau oţet. Sumacul se adaugă şi în kebab, orez sau hummus. Se pot folosi fructele proaspete pentru a face ceai, dar mai des se usucă și se pisează pentru a fi utilizate ca supliment sau condiment culinar.
Cercetările sugerează că sumacul poate fi benefic pentru controlul glicemiei și ameliorarea durerii musculare induse de efort. Sumacul conține o gamă largă de compuși chimici cu activitate antioxidantă puternică, inclusiv taninuri, antocianine și flavonoide. Antioxidanții lucrează pentru a proteja celulele de daune și pentru a reduce stresul oxidativ din organism. Experții consideră că acesta poate fi motivul principal al potențialului terapeutic larg al sumacului. Există, de asemenea, dovezi că antioxidanții din alimente precum sumacul pot juca un rol în reducerea inflamației.
Spuneam la început că articolul de astăzi este un teaser. Mai precis, un dublu teaser! Mai întâi pentru că luna viitoare vom vorbi despre o rețetă care va conține și – evident – sumac; și apoi pentru că am rostit de atâtea ori cuvântul “sumac”, încât data viitoare când vă veți întâlni cu el, cu siguranță pe mine mă veți boscorodi!
Doar nu vă așteptați să povestesc la începutul anului despre ceapa galbenă, nu?
Articol de: prof Alin Pius – antrenor de fitness
Ianuarie 2025