Delia – “Muzica?… profesia mea, viaţa mea… tot ceea ce sunt eu…”
iunie 3, 2020Gheorghe Dican „…aparţin unei categorii de artişti care nu sunt inspiraţi în mod direct de natură…”
iunie 3, 2020Antract – ” 26 de ani „
1. Vă mai amintiţi concertul de debut, cum a fost (unde, cum, când…)?
Sigur că îmi aduc aminte… sunt concerte de care nu îmi mai amintesc, însă acel prim concert mi-a rămas întipărit în minte datorită emoţiilor fireşti ale debutului. S-a întâmplat la Casa Ştiinţei din Rm. Vâlcea, pe data de 8 Martie 1984, iar succesul de atunci a făcut ca muzica să devină marea mea pasiune aşa cum se întâmplă şi acum.
2. Cum se făcea muzică în perioada comunistă? Eraţi mai favorizaţi în comparaţie cu alţi oameni, având în vedere că eraţi artişti?
Muzica rock, mai ales, era o formă de protest faţă de regimul comunist. Tocmai de aceea versurile erau cenzurate şi practic produsul final care ajungea la radio, pe scenă sau pe disc era sub un control strict din partea celor care aveau sarcini precise în acest sens. Noi aveam o piesă intitulată: „Zâna nopţii”, după cenzura textului a devenit „Zâna soarelui”! Ha, ha, ha… ridicol dar… adevărat. Piesa cu mesajul cel mai puternic anticomunism al formaţie ANTRACT din acea perioadă şi pe care noi o cântam, cred, inconştienţi de ce ni s-ar putea întâmpla era „Viaţa de rahat”.
3. Cum v-aţi hotărât să înfiinţaţi această trupă? Ce vârste aveaţi atunci?
Împreună cu Cristi Iordan şi fratele său mai mic Zelu Iordan am fondat trupa în anul 1984. La acea vreme eu aveam 14 ani, Cristi 15 ani, iar Zelu era mezinul trupei şi avea doar 11 ani. Îmi aduc aminte că abia ajungea cu piciorul la pedala de la toba mare.
4. Cine a dat numele „Antract” formaţiei?
Eu! Este o poveste deja mult prea cunoscută însă tot ca rezultat al cenzurii din acea vreme. Noi am vrut să ne numim Zig Zag, iar comisia din Radio Difuziunea Română, după ce am imprimat câteva piese, ne-a întrebat cum ne numim… Noi am răspuns Zig Zag! Iar ei au spus… Ce e aia Zig Zag? Mă copii, mai drept, aşa că, Zig Zag se poate interpreta şi nu e bine. Ne-au dat 5 minute să ne gândim la alt nume. Am ieşit pe coridoarele instituţiei pentru a ne găsi un alt nume.Era un chioşc de ziare în vitrina căruia era o revistă a teatrului Carol Davila, de la Piteşti, care se numea ANTRACT. Mi-a plăcut mult cum sună, am intrat înapoi la comisie şi am spus… ANTRACT e bine? Cei din comisie mi-au spus… de acum înainte vă veţi numi ANTRACT, şi uite aşa am ajuns să purtăm acest nume de care sunt foarte mândru.
5. Ce înseamnă „Antract”?
Pauză între două acte sau între două părţi ale unei reprezentaţii. Piesă muzicală care se execută în această pauză. Asta este definiţia pe care o da DEX-ul iar mie mi-a plăcut ANTRACT pentru că are legătură cu scena.
6. E destul de spectaculos că o formaţie de muzică să reziste pe piaţă 26 de ani. Voi cum aţi reuşit această performanţă?
Pe noi ne leagă în primul rând o prietenie adevărată şi o pasiune comună pentru muzica rock. Cred că sunt suficiente cele două motive pentru a rezista o viaţă împreună. Pe lângă acestea ar mai fi plăcerea de a face lucruri deosebite care să iasă din cotidian.
7. Cum se simte Antract la 26 de ani?
Ne simţim foarte bine, asta şi poate pentru faptul că ne simţim (încă) foarte tineri. Am început din preadolescenţă, iar acum, după 26 de ani, nu simţim trecerea timpului foarte tare. Muzica ne menţine „verzi”!
8. De câte ori s-a schimbat componenţa formaţiei?
Componenţa formaţiei, de-a lungul timpului, s-a schimbat de mai multe ori însă, spiritul ANTRACT a existat în toate componentele formaţiei în cei 26 de ani de activitate. Nu există un membru ANTRACT care să poată afirma că a plecat din ANTRACT datorită unor neînţelegeri sau în urma unor supărări din interiorul grupului. Fiecare membru care a părăsit trupa a avut motive întemeiate sau serioase să facă acest pas. Unii au plecat definitiv din ţara, alţii şi-au ales alt drum de urmat. Cu siguranţă am rămas prieteni.
9. Care a fost apogeul existenţei formaţiei Antract?
Probabil, concertul cu Metallica, însă ANTRACT a avut ocazia să cânte pe aceeaşi scenă cu Monster Magnet, Jhetro Tull, Ronnie James Dio, Helloween Saxon, Paradise Lost şi poate că toate aceste momente au însemnat câte ceva pentru temelia solidă a trupei ANTRACT.
10. Care a fost cel mai penibil moment al vostru?
Nu îmi amintesc vreun moment în care să ne fi simţit penibil pe scenă.
11. Dar cel mai haios?
Au fost destul de multe momentele haioase!
12. Aţi considerat vreodată că aţi pierdut din cauza faptului că eraţi o formaţie de provincie?
Din păcate DA! Pentru România, ora exactă în muzică se dă la Bucureşti şi este foarte greu să faci performanţa în muzică dintr-un oraş de provincie. Cu toate acestea, ANTRACT a reuşit să se facă cunoscută ca o trupă serioasă şi de anvergură în peisajul muzicii rock autohtone.
13. Care este publicul vostru ţintă?
Nu aş putea să îţi dau o medie de vârsta sau o categorie de public care vie la concertele noastre, pentru că în sălile de concert vedem adesea tineri de 14 ani, dar şi oameni în vârstă, trecuţi de prima tinereţe. Ăsta este un lucru care ne bucură foarte mult pentru că generaţiile care vin din urmă asculta ANTRACT şi devin fani devotaţi ai muzicii noastre.
14. Având în vedere că piaţa muzicală este în continuă schimbare, Antract s-a gândit să vină în faţa publicului cu ceva nou?
Deocamdată ANTRACT vine cu producţii scenice noi, însă în ceea ce priveşte partea strict muzicală abia în anul 2011 vom lansa un album cu piese noi.
15. Ce părere aveţi despre actuala industrie a muzicii?
În România termenul de „industrie” este mult spus. România va avea nevoie de mulţi ani de acum încolo până vom putea vorbi de o industrie muzicală ca cea din occident. Din păcate în România exista mai degrabă un negoţ cu artişti, de aceea consider că despre industrie putem vorbi atunci abia atunci când un artist poate câştiga anual o sumă de bani rezonabilă din vânzarea de cd-uri. În România niciun artist nu poate să trăiască strict din vânzarea de albume, bani ce în ţările dezvoltate sunt principala sursă de venit pentru un muzician. Apoi, sunt veniturile din turneele susţinute pentru promovarea albumelor, din difuzările radio – tv şi sumele provenite din publicitate prin asocierea imaginii unui artist cu un anume produs sau o anumită marcă.
16. Fiecare dintre voi şi-a făcut separat şi un business. Credeţi că se poate trăi şi numai din muzică?
Nu!!! Tocmai de aceea fiecare din noi avem propriul bussines care este principala sursă de venit. Muzica o facem din plăcere şi speram să o putem face multă vreme de acum încolo.
17. Când să se aştepte fanii la un nou album?
Albumul ANTRACT LIVE 25 este ceea ce le propunem fanilor noştri acum, pentru că este CD-ul pe care îl promovam în acest moment. Este un album live, din concertul aniversar la împlinirea a 25 de ani de carieră. În toamna acestui an vom lansa albumul ANTRACT ELECTROACUSTIC, iar abia anul viitor vor putea asculta un LP ANTRACT cu piese noi. Până atunci vom mai fredona împreună: „M-am obişnuit cu tineee..”.
Interviu realizat de OKSBC – martie 2010