Piept de pui cu mozzarella si trufe

A fost odată o librărie…
august 14, 2023
Canicula
septembrie 16, 2023

Piept de pui cu mozzarella si trufe

Piept de pui cu mozzarella si trufe

La OK te hrăneşti sănătos!

Încă un mit

E caniculă. Bunul simț și reclamele TV ne spun să bem apă. Multă.
Cu toate acestea multe mămici (sic!) încă interzic odraslelor lor să bea apă în timpul mesei (de multe ori chiar și înainte și după) din cauză că nu s-ar digera mâncarea. Care, evident, pe caniculă e mult mai importantă decât apa!
Dacă vă spun eu că e o tâmpenie, poate nu o să mă credeți. Așa că o să citez un specialist. Nimeni alta decât doamna doctor Mihaela Bilic:
“Afirmația conform căreia apa băută în timpul mesei ar dilua sucurile digestive, este aberantă și fără suport științific. Stomacul nu are rol de digestie, la nivelul lui se secretă suc gastric cu pH acid care sterilizează alimentele. Deci rolul lui este să omoare eventualii agenți patogeni (are acid clorhidric!!) introduși în stomac odată cu mâncarea.
Abia în intestin are loc digestia și absorția nutrientilor și culmea este că alimentele sunt mai ușor de digerat atunci când sunt lichide. Ce se întâmplă cu apa în stomac?
Dacă e băută pe burta goală – în 1-2 minute părăsește stomacul, deci nu are cum să țină de foame, dacă e băută în timpul mesei se amestecă cu alimentele solide și crează un fel de “ciorbă”, care mărește senzația de sațietate, ajută la umplerea mai rapidă a stomacului și încetinește viteza lui de golire.
Dacă ați observat, exact așa procedează copiii slăbănogi și scarandivi, care după fiecare gură de mâncare beau apă, de parcă altfel n-ar aluneca pe gât, apoi spun că s-au săturat. Încercați și voi să beți un pahar de apă în timpul mesei și veți constata că vă simțiți sătui cu mai puțină mâncare
Precum ciorba, apa băută în timpul mesei are rolul să umple stomacul mai repede. Și cu cat e mai plin cu apă, cu atât va rămâne mai puțin loc pentru alte produse bogate în grăsime/zahăr/calorii.
Cât despre digestie nicio grijă, organismul nostru știe și poate să digere până și pietre…cu sau fără adaos de apă.”
Deci piept cu trufe și mozzarella fără nicio grijă!

Articol de: Prof Alin Paius – antrenor de fitness
August 2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *